сряда, 7 ноември 2012 г.

Теория на комуникацията



Аз не съм PR. Всъщност в България много малко са, но това е друга тема. Обаче съм ползвател на услугите, които различни служби за връзки с обществеността предлагат.

Преди дни в свое интервю премиерът на Републиката обясни много образно защо на него PR не му трябвал. (Което пак показва доколко е подменено значението на професията PR). 

Поради спецификата на дейността на PR обаче, а именно връзките с обществеността, и особеностите на съвременното общество, информационни потоци и нужди, а и заради простия принцип на прозрачно управление на институциите им е необходимо да имат такъв отдел/ човек, който да се свързва с обществеността.

Министерски съвет като такъв има особена нужда от свързване с обществеността, в ролята си на изпълнителна власт. Защото в тези си роли МС трябва непрекъснато да бъде отразяван, за която цел PR на МС разпръсква информация до медии, организации и всички за/незаинтересовани. В съвременния свят това се случва посредством инструмента електронна поща.

И тук почвам да си мисля, че въпросният отдел в МС е отделен за стажантска програма – съществува само и само да могат децата да се упражняват в пускане на мейли.
Къде ми е проблемът? Вече 3 години, всеки Божи ден, получавам поне по 4 мейла от въпросната служба – GIS, както е упоменат подателя. И вече 3 години, всеки Божи ден, GIS ми иска response, да индикирам, че съм прочела въпросния месидж, и дали искам да потвърдя такова нещо – съобщение, което в Outlook се появява, съпроводено с особено досадното и звучно „клинк”. И вече три години аз канцелирам това съобщение.

Но това не спира до тук. От GIS много любезно предоставят на мен и още на поне 100 човека цялата си мейл листа, само защото сме вътре. Много „професионално” поведение. 

Следващото, много специфично за хората от GIS е, неистовия страх от поставяне на Тема на електронните си послания, или така известният сред тайните общества Subject”. Или ако този страх е преодолян, то този Subject e винаги красноречив. От вчера и днес имам съобщения Predstoiashto, Predstoiashto 1, Predstoiashto2, press release, otlagane na poseshtenie v Dupnica (рядко информативно за GIS), Pres Release, празно, празно и dneven red MC.  

Съдържание в мейла – липсва. Ако не препратен отново, поради пропуск да в първия мейл да бъде прикачен файл, тогава има – FW.. + целия списък със заинтересовани от информацията лица (предимно журналисти).


Също така от GIS смятат за абсолютно наложително да пращат снимки, много снимки, големи снимки, тежки файлове – радост за сървъра и душата.

Всъщност едва ли е много трудно:
А)да махнеш от настройките на електронната поща Request read receipt
Б) адресатите да се сложат в така нареченото BCC или скрито копие, а не да им гастролират електронните пощи в неизвестни посоки.
В) да напиеш 3 думи за какво аджеба става дума в този мейл, пример Pozdravlenia Borisov Obama, а не както е сега Press Release.
Г) нещо в съдържанието, нещичко, може да е дори лице за контакт, колкото и еретична да ви се вижда тази мисъл.
Д) да пращаш една снимка или връзка към снимките на сайта на правителството, а не да затлачваш пощите на хората.