вторник, 28 август 2018 г.

Жертви няма

Загинаха седемнайсет човека. Седемнайсет от нас ще липсват завинаги на близките и семейството си. Обаче жертви няма. Поне според публичните изяви… или бъркам жертвите с виновни. Но какво значение има? Изпълнителната власт спазвала закона, фирмата-изпълнител спазвала изискванията, законодателната власт се съобразявала с нуждата от оперативност на изпълнителната. Така че… жертви няма. Тези седемнайсет души, тези седемнайсет човешки съдби, ще ги пишем на статистиката. 17 трупа – тук, хиксче в списъка. И толкова. Някои от нас ще се попенявят, ще се погневят, след това ще има нова тема. Също толкова безобразно нагла, също толкова безутешна за някого, също толкова загубена като кауза и тема. Защото жертви няма… извинете, виновни… 
От друга страна, докато не определим правилно кои са жертвите, кои са виновните и кои отговорните, нищо не правим. Само вдигаме шум, от който някой се възползва да върши мръсните си дела. Ако не видим собствената си вина, или, хайде, собственото си участие в неправдата, никога няма да постигнем справедливост. От което идва въпросът: А ние истински ли искаме справедливост? Защото роптаем срещу корупцията, но не бихме се поколебали да я ползваме, ако става дума за нашия живот или този на скъп човек. Или да си спестим години в бюрократични процедури. Или да си направим живота по-лесен. Или да изпреварим в дясната лента с 20 лева в ръка. Или.. или.. има хиляди или-та.. и дотогава жертви няма. Така де, виновни.
Но отговорност се търси там, където е. Не може да искаш оставката на здравния министър, когато падне Търговския регистър. Тоест може, но отговорният е друг – правосъдният министър. Не може да искаш оставката на премиера, когато зам.-председателят на Народното събрание нарушава международни спогодби. Искаш тази на председателя на Парламента или поне отзоваването на неговия заместник.
Не знам как не се сетихме да търсим отговорност от министъра на околната среда за трагедията край Своге, все пак е валяло дъжд…
Размиването на понятията, преиначаването на думите, фалшивото вменяване на вина.. всичко това води до липсата на жертви, така де - на виновни..

Няма коментари:

Публикуване на коментар