вторник, 5 април 2011 г.

Липса на смелост

Това, че един въпрос не е зададен, не означава, че отговорът му не е известен, че проблем няма. Може да означава само, че у някого липсва достатъчно смелост да зададе въпроса. На някого липсва изобщо смелост да приеме отговора, какъвто и да е той.

Защото научаването, по-скоро изричането на глас, на отговора вече задължава да се предприемат действия, задължава да си извадим главата от пясъка и да направим това, което трябва. А много пъти, съвсем нормално, нямаме увереността, че можем да се справим. Но това не е оправдание. Начин винаги има – понякога по-лесен, понякога по-труден, но начин има. Предварителният срам от неслучилия се провал, чист мързел, паника от тежестта на отговорността – всичко това, а и много други, обясняват защо не се задават въпроси, но по-никакъв начин не го извиняват.

Да си смел, не означава да не ти пука от фактите, а да можеш да поемеш отговорността да зададеш въпроса, да можеш да приемеш отговора. Да си смел, означава да можеш да носиш отговорност и за зададените въпроси, и за очакваните отговори.

Липсата на въпрос не означава, че няма отговори. Означава само, че няма смелост.. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар