четвъртък, 3 май 2012 г.

Децентрализация на сивите клетки

гъски в полет
(В този ред на мисли, мисля, че е крайно време да видя „Миграция на паламуда”)
Децентрализация се извършва тогава, когато има прехвърляне на правомощия и ресурси от национално ниво в държавата към някое от поднационалните, регионални или автономни съгласно закона обществени звена местно ниво. По тази причина на тези звена е необходимо да се осигури законно съществуване, да имат своя собственост, бюджет, персонал и административни норми на функциониране. Властите в такива звена трябва да бъдат демократично избирани, чрез преки или непреки избори. Тези звена трябва да имат право да вземат автономни решения относно своите ресурси, съгласно общата рамка на приоритетите на управлението и националната политика, но без попечителство и окончателно решение отгоре по тези въпроси /независимо от необходимите механизми на контрол върху законността на действията на властите и на механизмите за финансова проверка на използването на обществените ресурси/.
Делокализация съществува тогава, когато има процес, при който една институция се премества от едно място на друго място от националната територия, без каквито и да е промени в процеса на вземане на решения и в управлението на бюджета на тази институция. Например: когато една институция, занимаваща се с морски транспорт бъде физически преместена от столицата на страната в пристанище или в крайморски град в страната, заедно с нейния ръководител, персонал, бюджет и т. н.

От няколко дни в медийното и обществено пространство прехвърчат, като едни истински пролетни калинки, странните идеи и мисли на премиера и неговия виц, оп, грешка, неговото вице, за това как ще извършват децентрализация. И то каква децентрализация?! Значи, общо взето, ще вземем едни 20 – 30 звена, подзвена, агенциики и други и ще посипем с тях държавата, за да „съживи големите градове”. Другата огромна полза, която ще има от тази миграция, е че София най-накрая щяла да се отпуши.

„Хем нови работни места за тези региони, хем по-малко задръствания в София, хем и децентрализация", видя положителния ефект министър-председателят. – Тоест, хем София от региона с най-ниска безработица ще се изравни с останалите региони на страната,
хем в другите градове ще се увеличи синята зона, служебните паркинги и други, и така ще си осигурят и те проблеми с трафика като си е ред.

Дейността и служителите на първите 20 агенции ще бъдат изнесени от София в други големи градове до лятото на 2013 година. Вицепремиерът Симеон Дянков посочи, че това е начин за развитие на градовете, особено на местата с добри университети (Тоест това Враца, Монтана, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян, Силистра, Добрич и др. ще се съживяват по друг начин – изкуствено дишане, най-вероятно). От земеделското министерство например ще бъдат преместени агенцията по рибарство и аквакултури, която се мести във Варна, агенцията по лозата и виното, която отива в Плевен, както и администрацията, която се занимава с животновъдство и растениевъдство. Секторът "Туризъм" от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, заедно с ресорния заместник-министър Иво Маринов, ще бъдат преместени в Пловдив.

Така, много ми е интересно как се съживяват големите градове по този начин. След известно напрягане на мозъчното ми вещество стигнах единствено до тези изводи:
Започва голямото преместване, съответно преместените трябва да се настанят някъде. Това означава закупуване/наемане на сгради/помещения, строително монтажни ремонтни дейности, осигуряване на комуникационна инфраструктура – окабеляване и други дреболии. Друго – необходимо е осигуряване на местообитания на преместените служители, детски градини, здравни грижи и други щуротии. С други думи едни непресметнати от никого разходи от държавния бюджет, защото, вярвайте ми, това няма как да мине по „европейските пари”.

Също така съм забелязала, че наличието на Агенцията по рибарство в София не е довело до завъждането на калкан и сьомга в Перловската река, както и агенцията по животновъдство не е докарала кой знае какъв прираст на селскостопанския добитък, като изключим няколко стада в райони Овча купел и Красна поляна и курника в офиса ми.

Другото, което ми е чудно, „местейки” туризма в Пловдив, означава ли, че София ще си остане без туристи. Е за какво я копахме тая Виа Сердика? А това метро? Като няма туристи кой ще се качва да кара ски с метрото? Аз предлагам да се премести и Данчето Фандъкова в Пловдив, за да развие града подобаващо.

А сега сериозно. Голямо е притеснението ми, че ако бъде осъществен този безсмислен акт на делокализация, само ще бъдат потрошени едни пари, а обслужването на фирми и граждани ще стане още по-мудно и неефективно.
Друг проблем е, че „Децентрализация”-та ще е поредната жертва на популизма и некомпетентността. Ще бъде изпразнена от смисъл и съдържание, и на финала ще стане мръсна дума като „реформа” и „бизнес”, например.

Няма коментари:

Публикуване на коментар