неделя, 11 август 2013 г.

Всъщност е въпрос на доверие



Това тръгвам да го пиша за 7 път в рамките на последните 4 дена и ако сега не го напиша, то няма да бъде написано никога. Разсъждвайки за събитията, публични и лични, от последните месеци, започнах да откривам топлата вода. 

Първо, за да върви един градивен процес, в какъвто и да е план, между всички участници в него трябва да има основно базово доверие (ако може и да е гарантирано). Това е задължително, защото ако липсва доверие в отношенията, нищо не може да се сътвори. Най-много да се разпадне. Ако се оглеждаш непрекъснато и се чудиш дали партньорът ти (в личен, служебен и обществен план) не те лъже, не ти кръшка, не те използва, то, освен че губиш много време и енергия в озъртане, целият дневен ред бива променен и целите остават непостигнати. 

Има хора, на които вярвам безусловно, не проверявам всяка тяхна дума, не задавам въпроси. Включително и когато ме помолят да свърша нещо.
И това не са само хора, които познавам отдавна. За да се създаде доверие не е нужно време, а коректни и конкретни отношения. Може би за това толкова обичам да комуникирам с хора, които говорят направо, без заобикалки и ненужни омекотяващи казаното финтифлюшки. Нищо, че може и да е болезнено понякога. Просто не е нужно да търсиш скрит смисъл в думите, да четеш между редовете, да разсъждаваш какво е искал да каже поетът. Той, поетът, си го е казал.
За това много мразя да изпадам в криза на доверието. Тоест на липсата на последното. Преди няколко месеца изпаднах в такава и за съжаление бях права, в това да се съмнявам в думите и действията на много хора. Реших, че трябва да вярвам само на себе си. Което прави нещата неслучваеми. Да, трябва да вярваш на себе си, но не живееш сам в света. Той е пълен с други хора, с които трябва да си взаимодействаш. 

Може би и за това протестът продължава толкова много време. Първо заради липсата на доверие към парламент и правителство. И второ, заради доверието, което всички имаме между себе си, че целта ни е една. Нищо повече. Доверие изградено върху една цел. И доверие по само една тема. То друго не е и нужно. 

Втората чаша топла вода, която открих, е за комуникацията. Защото, дори и да си
най-почтеният и достоен за доверие човек, при една сгрешена комуникация няма кой да ти повярва, да те последва или да пожелае да има нещо общо с теб. Сбърканата комуникация може и да срине доверието по-бързо от всеки фрапантен скандал. А комуникацията не е само размяната на думички. Комуникацията е целият процес на общуване (в личен, служебен и обществен план). Не само размяната на думи, а последователността на мислите, идеите и действията.

Имам още много да разсъждавам и доста топла вода ще открия, но хаосът в главата ми е твърде шумен в момента.

4 коментара:

  1. Може би и за това протестът продължава толкова много време. Първо заради липсата на доверие към парламент и правителство. И второ, заради доверието, което всички имаме между себе си, че целта ни е една. Нищо повече. Доверие изградено върху една цел.
    ГРЕШНО ПРИЛАГАНЕ НА ПРАВИЛНО СЪЖДЕНИЕ:
    правителството и парламента имат доверието на хората, които са гласували , защото законът за избора гласи- избрани са, които получат най много и те Представляват всички, без разлика за кого са гласували и тези, които не са гласували. Ващето недоверие е "изградено върху една цел"- да се вземе властта от законно избраните с протести, които са незаконни- може да има протести само за икономически искания, а "Оставка" е политика!! Вие платена организаторка ли сте и манипулирате другите с неверни писания.
    Страна сме от ЕС, върховенството е на закона. Наглост е да продължават протестите- давате ли си сметка какви вреди нанасяте на държавата.
    Реформаторите два пъти взимаха властта все с протести и съсипаха България, защото са некадърни да управлявяат, а това е главното
    БСП не е комунистическа партия, тя има кадри и мандата да управлява четири ГОДИНИ и няма причина да ви дава властта и няма да го направи- защото има отговорности. Но вас Бог ще ви накаже, задето обричате България на унищожение. Интелигентна сте уж, а как може да сте зла към народа си и да организирате терор- това е протеста. zaw12929/Blog.bg ИЗБОРИТЕ ЩЕ СА СЛЕД ЧЕТИРИ ГОДИНИ, А ВИЕ СЕ УСПОКОЙТЕ И НЕ СИ ВНУШАВАЙТЕ ГЛУПОСТИ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМАЛО ДОВЕРИЕ
    ВИЕ НЯМАТЕ СЪВЕСТ, ХОРА НА НАГЛОСТТА , ПЛАТЕНИ ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ!!

    ОтговорИзтриване
  2. Тръгваш на протест или след бръмбар- ( това са сега протестите- те нямат законово икономическо искане) ще те заведе на лайно!
    Когато целта е грешна- няма успех
    Всъщност е въпрос на морал и закон: моралът ни прави човеци на дадена цивилизация и народ, Законът- ни прави държава. Законите са за да се спазват. Морала също. Човек може да стане само дете, израсло между човеци. Контактувай! Най краткия бърз начин е усмивката- тя няма езикови бариери, показва цялата ви доброжелателност: най приемливия метод за успех!
    Дишай дълбоко! Усмихвай се. Дишай с корем ! Смей се на глас, дълго даже и когато си с...Интернет! За да си жив и здрав. Успех! Не наручавай законите, ако искаш другите да ги спазват.Уважавай избора на народа си. Иначе уж си интелигент, а се приравняваш с циганите, на които плащат и за 20-30 лева да гласуват за партия- да подменят вота. Хората в страната разбраха, какво искате, защо го правите. Спрете за Ваше добро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. @zaw12929/blog.bg

      http://en.wikipedia.org/wiki/Paliperidone

      това е твоето лекарство мила, говори с когото трябва за него. има го и по НЗОК така че можеш да се направиш на "здравноосигурена" и да ни доставиш удоволствието да ти го закупим...;-)

      Изтриване
  3. Опа, първо - целта ми не е да взимам властта. Второ, въпреки че законността на изборите е доста спорна, никой от протестира срещу изборните резултати, а срещу следизборните решения. Трето "нагло" ше продължа да отстоявам това, в което вярвам, а ако не го постигна най-нагло ще отида в ЕС, където мисля, че ми е мястото, но просто исках да отида там с България. Четвърто - реформи се правят със стратегическо мислене, това че след 2001 година надделя страхът и никой не продължи реформите е съвсем отделен въпрос. Пето, искрено се надявам, да не вярвате, че властта е собствено притежание на БСП, защото това ще е тъжното заключение, че вече сме в диктакт. Шесто, не аз съм тази, която обича народа си на терор. Аз само си работя, произвеждам добавена стойност и подпомагам социалната политика на кое да е правителство. СЕДМО - НЕ ВИКАЙТЕ.ЩЕ СИ СКЪСАТЕ НЕЩО. И аз, Btw, ходя пеша на протест. Но видях едни много автобуси да идват в подкрепа :) Кой е платеният и организираният :) И последно - няма как, човек, който ме обвинява, че съм платена за чужди интереси да ми говори за морал, съвест и контакти.
    Бъдете здрави!
    Поздрави
    М.

    ОтговорИзтриване