сряда, 11 май 2011 г.

Кметът на София трябва да е управленец

Copyright: Dimitar Kyosemarliev

За да си добър политик, не е нужно да разбираш от администрация, както и ако искаш да си добър администратор не е необходимо да разбираш от политика. Но за да си добър управленец и държавник, то задължително трябва да си изключително добър политик и да познаваш функциите и механизмите за управление на администрацията. Защото администрацията е средството за постигането на политическите цели, зададени от управлението. Ярък пример за това е управлението на Иван Костов.

За мен политикът, освен да иска доверието на хората, се бори и работи да заслужи това доверие. Той е човек, който умее и може да носи отговорност, за всяко свое действие и решение, независимо колко непопулярно е то в момента. Защото практиката у нас е показала, че най-непопулярните и трудни политически решения, във времето се оказват най-полезни за общността.

Той води политически битки, не заради личните си интереси и амбиции, а в защита на интересите на своите избиратели. Защото е отговорен преди всичко пред тях.

Кметът на София трябва да е още нещо освен политик, той трябва да има управленската визия за развитието на града като европейска столица, да има знанията и смелостта да промени администрацията така, че тя да заработи за хората. А кандидатът за кмет трябва да е доказал, че може да печели избори. А кандидатът за кмет трябва да е доказал, че винаги е защитавал и защитава истински десните идеи и ценности.

И първият, за когото се сещам и отговаря на изброените изисквания, е Прошко Прошков, в момента кмет на район „Лозенец” след заслужена изборна победа над ГЕРБ, основател на ДСБ, човек, който винаги е заставал зад думите и действията си с името си. Разбира се, другите двама кандидати на Синята коалиция също са достойни и почтени хора, но за мен Прошко Прошков е логичният избор на десницата.

За мен и за голяма част от моите приятели Прошко Прошков е несъмнено най-добрият избор за София, а не само за Синята коалиция. Млад, с визия за града, с инженерно образование, работил в Германия в областта на оптимизация на транспорта, доказал, че може да побеждава и знае как да го прави интелигентно, и то може да побеждава Герб, доказал е неведнъж, че не бяга от битки и, не на последно място, с ясни, конкретни и непоклатими политически възгледи.

Кметът на София, освен енергичен и решителен, трябва да бъде и стабилен. Защото това е една от най-отговорните и динамични позиции в държавата – да управляваш столицата й, да се справяш с проблемите и нуждите на гражданите й, да я развиваш в съвременния европейски смисъл на думата е предизвикателство свързано с много обрати и неочаквани събития и кметът и трябва да има самообладанието да взима бързи и правилни решения.

Не трябва да се забравя, обаче, че сините сме все още на етап кандидат и до спечелване на изборите ни чака много истинска и усилена работа. И от тази гледна точка отново Прошко е нашият човек. Защото, според мен, той има енергията и обаянието, освен да обедини сините около себе си, да привлече към синята кауза тези, които по един или друг начин в последно време не гласуват, или са направили грешния избор с очакването, че Герб ще промени нещо.

А че Прошко ще бъде успешен кмет на София, който ще я направи истинска столица на европейска държава е вече доказано, защото той вече е кмет. Защото той има силите и смелостта да управлява един от най-динамичните райони в София и го прави добре въпреки „помощта” на голямата община. Той е доказал, че с ограничен ресурс постига повече от очакваните резултати. Прошко Прошков има смелостта да взема трудни решения, да ги отстоява и да излиза победител.

Кампания не се почва месец или два преди изборите. Кампанията започва в момента, в който бъдеш избран на даден пост. Най-добрият PR е добре свършената работа, спазените обещания и защитените интереси на избирателите.

Прошко Прошков започна своята кампания преди четири години, когато влезе в пряк сблъсък с Герб и излезе победител. Вярвам, че тази есен той отново ще има силите и умението да излезе победител и София отново да стане истински синя. 
в. Седем 11 май 2011

Няма коментари:

Публикуване на коментар