събота, 26 октомври 2013 г.

#OccupySU



Софийския университет е окупиран. Факт. Надявам се това да е само началото. Но с надежда само няма да стане, за това ще продължа да протестирам, да преследвам разни мишки-председатели и да ги питам „Кой“, ще продължа да пиша и говоря това, което мисля. 

Искам да благодаря на всички студенти, които ми върнаха светлината в душата.
Искам да помоля всички, с които протестираме 135 дни, да подкрепим окупацията на Софийския университет. Да я подкрепим, но не да я преокупираме ние. Не да слагаме нашите думи в техните усти. Всеки си има работа в това „практическо обучение по гражданско образование“.

Те са решили да допускат вътре само студенти (може би и преподаватели) и аз ги подкрепям. Няма деление между нас на вън и тях вътре. Просто всеки трябва да си е на мястото. За да се случат нещата. Да не ставаме на всяка манджа мерудия. Ако имат нужда от съвет те ще попитат. Все пак говорим за студенти – интелигентни, чели, млади хора. Ако имат нужда от помощ ще си я поискат. Не трябва, направо е вредно да ги притискаме с хилядите си ценни мнения, съвети и идеи. Ако са ни толкова блестящи предложенията да вземе да си ги реализираме сами, а? 

Не трябва да се вторачваме само в тях, защото ще ги задушим. Този пламък има нужда от въздух.

П.С. Вдъхновяващо по темата:

14 коментара:

  1. Да дадем право на протести и искания на кого?!На хора които са на издръжка на родителите си и в частност работят по заведения за да си изкарат джобните?На хора които нямат и един "работен ден" и въобще не им е ясно как стоят нещата на реалния трудов пазар.На хора които нямат и един внесен лев осигуровки а изкават компетентно мнение по здравни и пенсионни проблеми.На хора които не могат да си разчетат собствения бюджет изхарчен по кръчмите и баровете а в същото време имащи претенции върху финансите на държавата.
    Хайде няма смисъл.За да имаш претенции за нещо трябва да имаш социалния и жизнен опит, а студентите го нямат.Защото "студент" не е някаква отделна категория а е ученик по-висока степен продължаващ образованието си след гимназията докато родителите му дават пари да си купи храна и да си плати разходите.Ученика има задължението да учи а не да се занимава с политика.
    Когато някой днешен студент завърши примерно право, открие собствена адвокатска кантора и е недоволен от системата нека заповяда на улицата.Когато някоя студентка завърши университета и започне работа в ДЪРЖАВНО училище като учителка, и ако е недоволна от "държавата" моля, нека излезе на улицата.
    До тогава всички "ученици" след 12 клас да си влизат по стаите и да се захващат да учат.
    А това, че управата на университетите позволяват такива своеволия трябва да бъдат взети мерки да бъдат наказани по някакъв начин.Защото университетите са училища а не трибуни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То затова Дивини подчерта, че ние - тези, които протестираме от юни месец, и които работим висококвалифицирани работи или сме собственици на малки и средни бизнеси, ги подкрепяме.

      А да разбирам, че твърдите, че студентът няма право на искания и гражданска позиция, защото е млад? Убеден съм, че тази позиция споделят мнозина по-възрастни наши сънародници в KLETA MAJKA BALGARIQ, и които със своя "опит" и гражданска неадекватност са допринесли за проблемите в обществото. Но изобщо, да не отчиташ правото на позиция на някого, защото е млад, е все едно да забраниш на тъпите или на бедните да имат позиция. Един вид, от коментара ви разбирам, че тоталитарното мислене все още не е изкоренено. И скоро няма да бъде.

      Изтриване
  2. Студентите, дори млади и 'не доучили' явно правят разлика между морално и не и за разлика от много други, които предпочитат да висят по кафенетата, им пука за това което се случва в ДЪРЖАВАТА ИМ, и не се страхуват да потърсят първото като нещо по подразбиране в живота. Евала, на такива 'недоучили и млади и не можещи да си оправят личния бюджет и на издръжка ', защото те ще се научат, но това другото останалите хора може изобщо да не достигнат като идея.

    ОтговорИзтриване
  3. Плашат ли ви непокорните, свободомислещи хора? Или ви ядосват, Анонимен? Това е много хубаво. Защото това е основното и жизнеутвърждаващо задължение на новите поколения - да мътят водата, която иначе хора като вас биха превърнали в гниещо блато.

    ОтговорИзтриване
  4. Не вярвах че ще има полемика, похвално.
    До тук виждам трима срещу един (мен), това е добре защото ще можете с дружни услилия с няколко думи, абсолютно най-общо да опишете разликата между либералите и консерваторите в политиката и в частност какво се случва след някои либерални промени.След това пак дружно ще е хубаво да ми отговорите "младостта и начетеността" както и "новия поглед" върху нещата демонстрирани от младия екип на ГЕРБ през изминалия мандат какви поражения донесе.И може би като трето, но не последно, е добре да ми обясните с какво се различава младеж на 17 и 19 години, с други думи имат ли моралното право 17-18 годишни ученици да "окупират" училището както техните изключително по-възрастни с по една година батковци и какички правят в университетите?!

    Възпитани и интелигентни хора сте, ще се радвам да успеете да ме убедите в правотата си и да приема вашите възгледи.

    Впрочем аз съм анонимен от най-горе.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не намирам за ефективно от гледна точка на краткостта на живота да убеждавам в правотата на позицията си хора, които нямат доблестта дори да застанат зад името си.

      Изтриване
    2. Предполагам ако си направя някаква регистрация без значение от истиността на всички данни това би трябвало да Ви мотивира?Или не?Или когато не Ви е изгодно постъпвате по добре познатия начин на управляващите срещу които скандирате-да се подминават неудобните дискусии?

      Между другото е хубаво да не се влияете един от друг в критиките си.И тримата по-горе които толкова настървено подскочихте срещу първия ми коментар допуснахте една грешка.Никъде не съм бил против младите и никога не съм го казал.Против съм неопитността като същата тази неопитност се опитва да дава насоки на сфера в която няма никакво познание.
      Ще очаквам с удоволствие да продължим дискусията, ако толкова Ви е нужно ще направя една регистрация, само ми изберете да бъде с мъжки или женски профил и какви са любимите Ви имена за да мога да ги комбинирам.

      Изтриване
    3. Поради неяснотата на пола за удобство ще ви наручам "Уважаемо Анонимно". Ще бъда кратка. В университета влизат хора с пълни граждански права, те могат да гласуват, те могат да носят отговорност. Възрастовата група не е 18 - 20, а 18 - 30+, защото има и първокурсници, но има и докторанти.
      #OccupySU е практически урок по гражданско образование. И студентите са дори длъжни да го проведат. Точно заради все още неоцапаните им от "опита" души.
      Или "успели" млади хора могат да са само 21 годишни парламентарни секретари, които на 33 вече, неясно как, притежават медии?

      Изтриване
    4. Да, харесва ми това обръщение, свежо е.
      Известно време не съм минавал от тук защото ми беше интересно как се развиват нещата с прословутата окупация.И след като ясно се вижда позицията на сравнително не малка част от обществото която е негативно настроена към този протест в този му вид, ще ми е интересно дали на края който се вижда че ще е скоро, някой от будните студенти ще излезе и ще признае вината си в това че е съсипал част от учебния процес на колегите си?!Или не, ясно е че няма, защото когато трябва да се поеме единична персонална отговорност вече лидерите ги няма.
      Ще очаквам сега да оборите думите ми с проведения многохиляден и меганационален протест на 10.10 като по случайност се оказа неделя, добре че не беше понеделник или не валеше, че пак щеше да е от 100 човека.Но при положение, че окупация ще има до подаване на оставка на правителството, ще продължавам да следя с интерес какво ще се случи с мъжественото държание на окупиращите студенти като Орешарски не подаде оставка а всички техни колеги състуденти които искат да учат разберат, че "майтапа" е свършил и пропиляват една година и много средства.

      Изтриване
    5. 'начи никакво намерение нямам да споря с теб. Промяна без нарушаване на нечии планове няма как да се случи. И btw. учебният процес не е заплашен :)http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/12plus3/society/Bulgaria/Pages/1111obr.aspx Но.. важно е да се вещае

      Изтриване
    6. Ние не спорим а дискутираме.Добре де, водя някакъв вид монолог защото не виждам отсреща да има противостояща теза.
      Преди седмица гледам съм писал, че "края на протеста наближава".Седем дена след това СУ отваря врати, леко под натиска на останалите студенти и преподавателите, останалите наченки на протест ще бъдат избутани извън университета, както ще се случи от всички университети.Остава протеста на студентите на улицата който скоро ще замре предвид атмосферните условия които ще се влошават и наближаващите празници по Коледа и респективно ваканцията.
      Сега вече започваш да се убеждаваш в думите ми много нагоре как не достигат много неща.Приемайки всички студенти като чиста монета и като хора вярващи в своите възгледи, вече е време да разберат, че нещата не са така както си мислеха.Спомените от минали студентски протести в зората на прехода и 97-ма нямат нищо общо.Тогава политическите партии умело използваха този порив защото тогавашните политици знаеха какво да правят в режим нападение, а тези които сега се опитваха да го направят нямат този опит.И няма как да е по друг начин, просто за различни класи политици.
      Промяна скъпо девойче не се прави с протест.Протеста е лека модерна форма на завземане на властта от сила загубила на избори или на ново формирование чакащо своя звезден миг.Промяната не идва за месец или два, това отнема години и постоянство.Ако студентите искат да го направят то неминуемо ще трябва да влезнат в политиката, да бъдат подготвени, да осъзнаят реално как се управлява една държава, как е структурирана, къде са тънките моменти и къде са слабостите.Ще им отнеме 10-15-20 години.През това време вече ще са хора на по 40-45 години които да наследят предното поколение политици както се случва сега.Ще са успели да прокарат новите си идеи, ще са променили нещо към по-добро и в един прекрасен момент ще избухне нов студентски протест който ще иска промяна на системата.Осъзнаваш че същите тези хора които тогава ще са на власт няма да допуснат младежите на 20 години скандиращи на площада да обърнат цялата държава с главата нагоре, защото знаят рисковете от това, а и не е нормално.Ще дадат път на тези които имат желание да се занимават с политика да влезнат в редиците на партиите им, ще ги изслушат, ще им набият малко обръчите, лека-полека ще им предадат опита си (ако заслужават)...и кръговрата отново действа.

      1/2

      Изтриване
    7. 2/2

      В момента на власт са първото поколение български политици които 1989г. са били на твоите години.Вече са на по 45-50 години, няма ги онези "комунисти" защото те физически измряха.Сегашните политици се учиха в движение как се променя строй, как се управлява бизнес, как се управлява държава останала без подкрепа, държава клатеща се във всичко, държава с шест милиона гладни гърла които чакат някой да ги нахрани.Народа се промени, започна сам да се изхранва, сам да управлява бизнеса си, политиците започнаха да разбират кое как трябва да се ръководи и т.н. Ако искате вие младите, студентите, да помогнете на тази държава то влезте в университета, учете, специализирайте, влезте в политиката и се опивайте да задавате нови курсове които ще са модерни.Вашите възгледи срещащи консерватизма на Станишев, Доган, Волен и Бойко ще родят нещо ново.И така след 20 години за вашите деца вие ще има нови възможности които до преди 20години бяха немислими за нас както и за вас.Знаеш ли, познавам лично политици от началото на прехода когато тогава бяха на по 35-40 години, учили по време на соца с леко изкривено мислене но все пак борбени и патриоти.Някои от тях излезнаха от политиката защото се умориха.Направиха много за държавата но това остана неосъзнато и опетнено.В момента имат внуци и не искат да поглеждат назад или калта която се излива от телевизиите, искат да доживеят края на живота си спокойно.Тези хора не ви пречат, защото за тях парите и властта са спомени.Дори някои от тях по-скоро обичат да са ментори и им доставя удоволствие да дават съвети, но малко хора им ги искат...
      Та така, малко дългичко стана.

      След седмица-две-три ще мина да видя какво се случва въпреки, че статията не е актуална вече, но в хубаво да се проследява "историята на болестта".

      Изтриване
  5. Напълно споделям тезите в статията. Ние протестирахме там, в залите на ректората, през 1996/1997-ма година, успяхме и изведохме страната си от калта. Сега там има други хора със същите искания, които разбирам и споделям.

    Нашето място, на вече бившите студенти, обаче е в градинката между СУ и НС, на площада пред НС и МС. И никой никому не трябва да вменява думи и поведения. В подобна ситуация това винаги е пагубно.

    ОтговорИзтриване
  6. Защо студентите не реагираха, когато Бойко ги прати да стават овчари след като завършат?
    Прочетете малко материал по темата и вижте видеото http://www.podoko.eu/archives/5183

    ОтговорИзтриване