четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Нови правила или продължаваме с гаврата с демокрацията


Нови изборни правила са нужни. Това е повече от очевадно. И не става дума за критерии кой може и кой не може да е кандидат. Става дума за процедурата за гласуване. Но най-вече става дума за процедурата на броене. Нещата са вързани и се решават също така свързано.

Aз искам:
 

- активна регистрация - всеки, който иска да гласува заявява това си желание до 3 месеца преди изборния ден. И без такива неща като неразбрал, нечул, невидял. Без дописване в избирателните списъци. Да, общинските администрации ще се озорят малко. Да, партиите ще се озорят малко, но не ме интересува. Така няма да се спре с купуването на гласове, но ще ги оскъпи доволно. И ще спре това прибиране на лични карти и документи. И ще вкара в управленските процеси хора, които съзнателно участват в тях като избиратели 

- машинно гласуване - само имена на партии и имена на кандидати. Не приемам довода, че хората са неуки. Щом са нуки, но на възраст, на която могат да гласуват, значи са нарушили основния закон в държавата - Конституцията. Не приемам и това, че възрастните няма да се оправят. За желаещите ще има и хартиени бюлетини, но без номера - само имена. 


- броенето през брой активно регистрирани се отчитат гласувалите дистанционно, машинно и традиционно. При пълна прозрачност. Обмислям варианта с камера и стрийм във всяка секция след приключване на изборния ден. 


След фарса на тези избори, след гаврата с демокрацията, не приемам твърдения от рода на "ограничаване на човешките и гражданските права", "дискриминация" и т.н. След като избирателите са ви важни, ще намерите начин да им обясните идеята за активната регистрация.

Очаквам от хората, за които съм гласувала, в Парламента, ако не да се съгласят на 100 % с моите искания, то поне да ги вземат предвид и аргументирано да ме оборят или да предложат нещо по-добро.


Най-късно след година ще имаме отново избори. И ще избираме държавен глава... който е и главнокомандващ на армията, така че действията трябва да започнат сега.

2 коментара:

  1. След всичко изговорено и изписано за избори и електронно гласуване, най-накрая да видя нещо, което изразява едно към едно моето мнение - активна регистрация + машинно гласуване. Оттам нататък електронното гласуване е бонус.

    ОтговорИзтриване
  2. Бих допълнил с
    - отбелязване на преференциални позиции за всеки кандидат и партия, така че гласовете на онези, чиито партии и кандидати не са прескочили бариерата, да отидат където те искат. Маркираш ги 1,2,3... и после това се отчита, ако партията/кандидатът не прескочат бариерата или се опре до сравняване само на два резултата. Това вероятно ще премахне нуждата от балотажи по местните избори, понеже може да се гледат преференциите.

    Също така случайна подредба на имената и партиите в бюлетините (което заедно с липсващите номера на бюлетини и кандидати тотално и окончателно премахва и проблема 15/15, между другото). Така няма как дадена бюлетина да бъде предизборно отпечатана, ако има и номер, макар че на това не бих разчитал. Ако останат на хартия - за съвременните печатници не е проблем, доколкото печатари са го казвали, но сигурно ще има оправдания в тази насока.


    Този пич и проблемът с проверката на вота даже е решил: http://www.ted.com/talks/david_bismark_e_voting_without_fraud?language=en - ако някой се притесняла от контролиран вот - да се обърне към полицията


    Аз лично съм малко против активната регистрация. Зависи как е направена. Иначе пак ще чакаме на опашки пред учреждения, които работят до 17 часа напук на всичко разумно.

    ОтговорИзтриване