вторник, 5 ноември 2013 г.

Нестандартната ситуация изисква нестандартни мисли



А ситуацията в момента е повече от нестандартна.

Обществото се опитва да догони останалия цивилизован свят в развитието си и се втурна рязко да се променя. Протестът, който продължава 145 дни, е израз на тази промяна. Промяната носи надежда, създава еуфория, генерира енергия и е особено важно тази енергия да не бъде похабена, или опорочена.

Но всяка промяна, независимо за добро или за лошо, плаши. Плаши тези, които я правят и, повече от логично, плаши тези, които искат да я спрат. И докато при едните този уплах се заличава от еуфорията и надеждата, то при другите той прераства в страх. А страхът ражда омраза. 

Проявленията на тази омраза ни заливат особено интензивно в последните няколко седмици. Омраза срещу студентите, омраза срещу протестиращите, омраза срещу различните. Граждани срещу селяни, образовани срещу неграмотни, бели срещу черни, това няма да доведе до нищо добро. 

Манипулациите, ежедневното надлъгване с т.нар. институции и „държавни” ръководители, отстояването на тезите и каузите изморяват ума и притъпяват сетивата.

Поне моите така ги усещам напоследък. Всеки един момент искат да излязат в почивка, да полегнат под някоя сянка и да гледат точката в хоризонта, където океанът се слива с небето. Но нямам време. Твърде динамично се случва всичко, за да има кой да ги чака да си почиват. За това имам рязка нужда зареждане. От нещо обикновено представено по необикновен начин и от нещо необикновено представено по обикновен. 

Имам нужда от глътка нестандартни идеи. 

Рядко ходя на форуми. Първо, защото в един дълъг период от време работата ми изискваше да участвам и организирам такива. Второ, защото в масовата си част на мен ми се виждат високопарни, надути и леко назидателни. И трето, защото темите не са ме вдъхновявали, ама грам. 

Сега, обаче, с нетърпение чакам да дойде събота, 9 ноември,когато в зала 6 на НДК, ще се проведе Ratio – формат, на който учени представятидеите си по разбираем начин пред не-научна аудитория (това последното ми е особено важно). 

За това събитие се зарибих по няколко причини. Най-важната е хората, които ми казаха за него. Хора, които също като мен искат да случат промяната. 

Следващата са темите. 

Тайните на медиумите - Пол Зенон един от най-известните британски илюзионисти, който в някакъв етап от животът си изкарва парите си като уличен илюзионист и научава как хората могат да бъдат залъгвани и манипулирани. А залъгването и манипулирането са сред основните пречки пред промяната, към която се стремим. Освен това искам да знам О. дали е холограма или зомби.

Обонянието - Проф. Матю Коб използва ларви на мухи, за да разбере как функционира човешкото обоняние и как миризмите се възприемат от мозъка. Тоест ще имам възможност да видя как да стимулирам сетивата си, а както казах те имат остра нужда от това.

Как хората взимат решение в социалните дилеми? – и това е лекцията, в която задължително искам да участвам. Заради всичко, което се случва. Д-р Морис Гринберг, ще разкаже за изследвания върху поведението на хората в т.нар. Дилема на затворника, Игра на ултиматум и други игри от теория на игрите, които хвърлят светлина върху механизмите, водещи до понякога парадоксално и ирационално поведение. А напоследък освен парадоксално и ирационално поведение друго не наблюдавам. 

И последно – наистина имам нужда от глътка нестандартни идеи. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар