понеделник, 19 май 2014 г.

24 май – просвети се, за да светиш




Тази събота ще се получи доста особена. Хем ще е 24 май, дата, която в България свързваме (или поне такава е била първоначалната идея) или направо заменяме с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

От друга страна, поради някакви клети стечения на обстоятелствата, на точно този 24 май на природонаселението на територията, обозначена като България, е вменено задължението да размишлява, защото 24 май тази година е и Ден за размисъл. 

Чудя се дали не е било нарочно. Тоест плеснали са изборите за Европейски парламент на 25 май, за да може на 24 май да размишляваме. Подозирам европейска конспирация. От Комисията и Съвета са се събрали и са си казали „Тия, за да ги накараме на мислят, нещо на патриотизъм трябва да им го докараме”. И хоп, като по поръчка – Ден на българската писменост. Това, че повечето „патриоти” предпочитат латиницата само прави България да изглежда по-европесйка. 

Просвещението и науката, за мен, си вървят ръка за ръка. И около тях, като малки палета, търчат размишленията, подскачат и искат внимание. По някога може да припикаят някое храстче.

Другото, което си мисля напоследък е, че в мисленето, в образованието, просвещението и другите вързани с тях неща е особено важно наличието на критичен поглед. Критичното мислене развива личността. Точка. И светогледа. И разни други работи.

Та говорейки си за съвпадения и конспирации, особено подозрително е явлението Ratio 2014. Което ще се проведе в 14:00, в събота, 24.май 2014 в Sofia Event Center на Paradise Center. 

Подозрително е, защото целта на Ratio е да популяризира принципите на научното мислене и различни научни теми на достъпен за всеки език. 

Също така, трябва да се отбележи, че RATIO 2013 е единственото събитие, на което съм била от самото начало до самия край + участвах в дискусията. Форматът е супер интересен. Начинът на комуникация между лекторите и публиката улеснява възприемането на информацията (а за моя ненаучен ум това е особено важно). И наистина разчовърква мисленето. Билетите за RATIO са на цена 10лв. за стандартен билет и 6лв. за ученици и студенти, което си е без пари, за удоволствието, което може да си доставите от общуването с интелигентни хора. 

Фокусът на презентациите тази година  е насочен към клетъчна биология, еволюционна теория и електромагнитния спектър. Ще ги представят Д-р Андрю Бери, Христо Колев и д-р Джон Ръниънс.

До момента само знам, че ще е супер интересно и ще има светеща мишка. 

Какво му трябва повече на човек? 

P.S. като гледам д-р Джон Ръниънс си пада по светещи неща :) 


Няма коментари:

Публикуване на коментар