петък, 4 октомври 2013 г.

Шеги и закачки



Нетипично за петък да погледнем на нещата сериозно. 

Да, важно е да се знае какви ги върши ПП Атака, както у нас, така и по света. Да, важно е обществото да знае, че народен представител си позволява да показва среден пръст на български граждани (няма значение един или двама, или двеста или две хиляди). 

Да, важно е да сме наясно, че български депутат нарича бежанците терористи, фанатици и ислямисти. Важно е да се знае, че български депутат/и си позволяват да дават в ефир съвети какви въпроси да им се задават и какви – не. 

Важно е да се знае, че отмяната за пушенето на закрити места ще отпадне, а това ще си е чист популизъм (btw. Забраната така или иначе ще се върне отново, въпрос на година-две, тоест пак разходи за заведенията, пак бюрокрация, пак „облагородяване” на корупционната среда)… 


Обаче… Обаче това са шеги и закачки… шеги и закачки на властта с нас. Никога не трябва да забравяме, че в момента на власт са царете на манипулацията. В никакъв случай не трябва да ги подценяваме или да надценяваме себе си. Вече 113 дни ние сме на улицата, искаме истината и искаме справедливост, искаме спокойствие, за да може да работим и живеем в рамките на точно тази държава. За 113 дни се очаква да сме достигнали някакви граници и на нервите, и на търпението и за това властта ни предоставя забавления .. Шеги и закачки за отвличане на вниманието. 

Да, важно е, че депутатите си позволяват да показват среден пръст, да ръсят и насаждат расизъм и ксенофобия, да се мотат по чужбината и да се държат безобразно. Но е важно, само защото показва тяхното самозабравяне. Те вече смятат себе си за нещо повече от българските граждани, мислят се за нещо повече от останалите хора. И се чувстват безнаказани. Насаждат впечатлението, че всичко е позволено. Че те са над закона.. Но не са. Мислят, че могат да харчат десетки хиляди левове за четридневна разходка, левове дошли от субсидията за политическа дейност, субсидия, която се плаща от българския данъкоплатец, и никой да не им търси сметка, но не...

Важно е, че ще отпадне забраната за пушене в затворени помещения. Но е важно, само защото показва политическа импотентност на идеи и воля за реформи. Отпадането на забраната нито е реформа в икономическата политика, нито в здравеопазването. А е само поредната корупционна хранилка (ако се облекчи режима за узаконяване на „навесите” на заведенията, с газовите гъби и печки, а не да се създават пречки и допълнителни корупционни механизми, бизнесът ще има много повече полза, поне така мисля). 

Но най-важното е да не се захласваме по шегите и закачките им. Важното е да не пропускаме големите проблеми и измами, за сметка на залъгалките … 

Реформи няма, а те са жизнено важни. Отново извадиха самовара „Белене”, което означава, че българите пак ще плащат стотици милиони неясно за какво и защо. Правят се промени в десетки закони, промени, които не водят до нищо друго, освен облагодетелстване на шепа хора. Правят се ненужни закони, а и министерства, отново със същата цел. 

Да не говорим за свободата на словото и медиите...

Така че аз предлагам на шегите и закачките да отговорим със сезирането на съответните национални и международни институции. И да се вторачим в големите неща.. 

А и между другото някой знае ли кой предложи Пеевски? 

Няма коментари:

Публикуване на коментар